Terisjärven lintutorni ja Kangassaari

Uudeksi vierailukohteeksi löysin Akaan kunnasta Toijalan sataman vierestä lintutornin ja sieltä kahteen suuntaan johtavan Terisjärven luontopolun. Lähdin kulkemaan luontopolkua Kangassaareen päin, Nahkialanvuoren suunta jäi odottamaan tulevia reissuja.

Lähtöpisteenä käytin Toijalan sataman vieressä olevan uimarannan pysäköintialuetta. Siitä vierestä lähti selkeä opastus luontopolulle kahteen suuntaan sekä kyltti lintutornille. Alku näytti heti hyvältä :-)

BT5A5804-6 BT5A5813-6

 

Metsä ja polku lintutornille oli ainakin näin kuivalla kelillä hurmaavan taianomainen. Lintutornin juurella oli pöytäryhmä eväshetkeä varten. Ainakin nyt tuuli sellaisesta suunnasta, että hyttysiä ei ollut paikalla yhtään kappaletta.

BT5A5814-6

 

Lintujen tarkkailuun paikka on varmasti parhaimmillaan muuttojen ja pesinnän aikoihin. Nytkin lintuja näkyi jonkin verran. Silkkiuikku päätti uida kauemmas, kun melkein tornin viereen koiraansa kouluttamaan tulleen naisen ääni kohosi toistuvasti muiden äänien (tuuli ja lintujen laulu) yli. Kummallinen paikka koiran kouluttamiseen?

Palasin samaa reittiä takaisin uimarannan kupeeseen ja ja arastelin ensin vähän luontopolun seuraavaa osuutta. Ensinäkemältä se näytti ylirehevältä, polku oli melkein kadonnut kasvillisuuden joukkoon. Mutta tien varren rehevyyden jälkeen päästiin taas ihanan lehtimetsän kätköihin ja polku oli kaunis ja kuljettava.

Eksyin moneen kertaan polulta, sillä se risteili teiden yli ja lisäksi muitakin polkuja kulki esimerkiksi venerantaan veneiden luokse. Mutta kaikki polut ja tiet olivat mukavia kuljettavia :-) Aivan Kangassaaren (joka on siis oikeasti niemi) päässä, jossa niemi on jo melko kapea, pääsin katselemaan silkkiuikkuemoa kahden melko ison poikasensa kanssa. Järvi, joka on Vanajavettä, on suosinut Toijalan korkeudella silkkiuikkuja selvästi paremmin kuin Hämeenlinnan korkeudella. Aulangolla ainakin muutama päivä sitten munia vielä haudottiin ja pesiä paranneltiin.

BT5A6000-6

 

Lintutorni ja Kangassaari ovat vain muutaman kiven heiton päässä Tampere-Helsinki-moottoritiestä. Jos olet menossa ohi, älä mene. Kannattaa käydä tauolla ja luontoilemassa :-)

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>